Maasmond-directeur Richard Jongste neemt het voorzitterschap op zich van deze maritieme stichting, om het schip door een volgende fase van de restauratie te loodsen. Zowel de zeeheld als het ooit door het Nederlandse volk in 1937 aan prinses Juliana en prins Bernhard geschonken motorjacht hebben een bijzondere relatie met Rotterdam. Hetzelfde geldt voor Maasmond, het bedrijf dat dit jaar het 120-jarig bestaan viert en in al die jaren verbonden bleef aan Rotterdam.
Werd Piet Hein in Rotterdam geboren, Maasmond startte in Kralingen. Hemelsbreed en via de Maas niet ver van elkaar verwijderd; qua historie behoorlijk verschillend. Elk gebied en elke tijd kent zijn eigen helden. Het koningshuis is en blijft een bindend element.
“Daarom moet dit schip behouden blijven. Scheepvaart en onze Rotterdamse haven zijn onze Nationale trots. Ons koningshuis is een prachtig symbool voor ons land. Beide staan voor een afwisselende historie en zijn rijk aan tradities. Ze horen bij ons erfgoed en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan. In die context verdient de ‘Piet Hein’ een plaats. Onze stichting spant zich in om het jacht in de vaart te houden. Er op verschillende manieren een maatschappelijk belang aan te koppelen, vrijwilligers erbij te betrekken en ervoor te zorgen dat ook aan de actuele milieuvereisten wordt voldaan. Dat is zo’n beetje het karwei waar we de komende jaren voor staan.” Aldus Richard Jongste.
In de komende jaren zal de restauratiefase worden afgerond. Allemaal werk voor specialisten. Jongste: “Natuurlijk helpt het dat Maasmond veel disciplines onder één dak heeft. Maar dit doen we niet alleen. We gaan de zaken zo aanpakken, dat we er veel Rotterdammers bij betrekken. Wie straks op de ’Piet Hein’ vaart mag zich een vorst(in) te water voelen.”
Voor meer informatie over de Stichting ‘Piet Hein’: www.piethein.nu.
Meer informatie over dit bericht: Margaret van Oosterhout, 010 4150411 (of mvo@maasmondgroep.nl)